söndag 27 december 2009

Rune Enström = Isstacken

Minnen från förr ! På 30-40 -talet hade alla bondgårdar en isstack, upplagd som en pyramid av nogrant sammanfogade isblock. Isen hämtades från närmaste vattendrag eller sjö. Isblocken drogs för hand upp på en kälke med iskrokar. Det var många dagars hårt arbete för att forsla hem isen till gården med hästen som dragare.
Väl hemma på gården travades blocken samman för att täckas med sågspån.

Isstacken plaserades inte var som helst på gården. Det gällde att plasera den på skuggsidan av något, från min fädernegård minns jag att den var plaserad på norrsidan under ett kastnjeträd med tätt bladverk.

Vad andvände man då isen till ? När våren och värmen kom så gällde det att kyla dagens från korna spenvarma mjölk i en vattenbasäng som fanns i mjölkkammaren. Mjölken silades ner i mjölkflaskan som stod i bassängen med vatten som kyldes ner av isen. Isen hämtades från isstacken, på så sätt att man tog bort spån, använde en vanlig yxa och högg bort lämpliga bitar från isen, sedan återfyllde man noga med spån. Detta upprepades varje dag under den varma årstiden. I månadsskiftet aug-sept. hade isstacken sjunkit ihop till en spånhög som samlades in för att återanvändas nästa vinter med nytillförda sågspån.

Någon is till punchen var det aldrig fråga om, detta är före kylskåpens och frysboxarnas tid. Däremot vet vi att i den stora staden hade herrefolken isskåp med is och den isen användes nog både till punchen och groggen, men det är en annan historia.

Författare Rune Enström 2009-11-24

Hälsningar Eva Brännavall

1 kommentar:

  1. Tack för din kommentar i min blogg. Önskar jag hade din kunskap i fotograferande...

    Här är det många vackra bilder.

    SvaraRadera